Salutare prieteni prinde-peste.ro.

Dupa cum stiti multi dintre voi, spinningul este unul dintre stilurile de pescuit dragi mie. Cu toate astea in ultima vreme l-am neglijat, atat pe malul apei cat si pe blog.

Asa ca trebuie sa recuperez , si vin cu un articol in care incerc sa fac un pic de lumina in lumea nebuna a nalucilor si cu precadere a voblerelor.

Vei gasi in acest articol o clasificare si o descriere sumara a voblerelor , carui tip de pesti li se adreseaza fiecare  model in parte si un mic indrumar ce iti poate fi de folos in alegerea culorilor atunci cand esti pe malul apei.


Ok, sa incepem.


Voblerele sunt naluci  de diferite forme si culori. Sunt confectionate din lemn sau plastic si sunt intalnite in aprope orice trusa de naluci a pescarilor impatimiti de pescuitul la spinning.

Prima clasificare a voblerelor,  se face dupa capacitatea lor de a pluti sau scufunda si se imparte astfel:

    - Voblere plutitoare (floating).

    - Voblere suspendate intre ape (suspending).

    - Voblere sinking (scufundatoare).

Anumiti producatori au mai creeat unele modele la care au ajustat aceste caracteristici, astfel luand nastere si voblerele slow sinking, fast sinking, etc. , dar in principiu ghidajul se face dupa aceste 3 categorii. 


Voblere plutitoare (floating).

In momentul stoparilor pe recuperare, aceste voblere se ridica catre suprafata.

Multi dintre pescari le folosesc in sezonul rece, facand stopuri dese si lungi, incercand sa imite un pestisor ranit  ce este o prada usoara pentru stiuca si salaul ce nu vrea sa isi consume multa energie pentru vanat.


Voblere suspending.

Cu aceste voblere se poate pescui in toata coloana de apa. Pe stopari, acestea raman suspendate la adancimea la care se pescuieste, fara a se ridica la suprafata sau scufunda pe substrat.


Voblere scufundatoare (sinking)

Cu voblerele scufundatoare se poate pescui pe zone cu adancimi mari, pe stopari acestea coborand pe substrat.

La recuperare, ele evolueaza orizontal la adancimea la care am inceput mulinatul.

Sunt foarte eficiente in pescuitul somnului si salaului.


Acum ca le-am clasificat dupa flotabilitatea lor , este timpul sa vedem cum le putem imparti dupa tip si evolutie in recuperare.

Principalele tipuri de voblere sunt:

1.Crankbait

2.Jerkbait

3.Minnow

4.Rattling

5.Jointed

6.Topwatter


1.Crankbait


Este voblerul ce are barbeta pozitionata in prelungirea capului, are o bataie mai puternica fata de minnow si poate fi scufundat la adancimi mai mari.

Evolueaza foarte bine pe recuperare constanta si are rezultate bune la salau si biban.2.Jerkbait


De cele mai multe ori jerkbaiturile neavand barbeta, ajung la adancimi mari doar prin greutatea propie.

Seamana foarte mult cu un crankbait, diferenta dintre  cele doua fiind pe modul de evolutie si tipul de recuperare.

Fata de crankbait, jerkbaitul trebuie pescuit cu smucituri din lanseta, alternand viteza de recuperare si stopurile.3.Minnow


La aceste voblere, barbeta pleaca de sub burta nalucii. Au o bataie marunta si evolueaza in suprafata apei, fiind foarte eficiente in pescuitul avatului.
4.Rattling


Sunt voblere excelente pentru pescuitul somnului si al salaului.

Acesea au in corpul lor, bilute ce produc zgomote in timpul evolutiei, trezind interesul rapitorilor. Datorita acestui lucru, de multe ori cand alte naluci nu au rezultate, ele pot fi cartea castigatoare din maneca pescarului de spinning.

Pot fi usor recunoscute dupa prinderea ce se realizeaza de spate, asemeni cicadelor.5.Jointed


Sunt voblere articulate, din doua sau mai multe segmente, ce au o vibratie foarte buna in apa datorita ondularii corpului segmentat.

Sunt recomandate in pescuitul stiucii in special in timpul primaverii.6.Topwattter


Este voblerul ce evolueaza la suprafata, imediat sub luciul apei, uneori iesind chiar din apa.

Cele mai cunoscute topwattere sunt pooperele, care recuperate in viteze variate cu smucituri bruste din varful lansetei si cu stopuri dese, trezesc interesul stiucilor si avatilor din zona.Intotdeauna pe langa alegerea tipului de vobler la pescuit, o adevarata provocare o reprezinta alegerea culorii acestuia. Pe piata fiind o sumedenie de culori si combinatii de culori, misiunea devine cu atat mai grea.

Dupa o documentare mai ampla pe internet si in urma discutiilor avute cu diferiti pescari pe acest subiect am ajuns la concluzia ca nu s-a inventat culoarea perfecta, imbatabila.


Cu toate astea, am incercat sa schitez cateva sfaturi si in acest sens.


Asadar, cand avem de a face cu o apa limede, cu soare pe cer rezultate bune au fost la voblere albe, argintii, albastru si combinatii ale acestora.

Pe ape tulburi sau cand este inorat afara, voblerele ce au avut rezultate bune au fost de culoare galben, portocaliu, rosu, verde si combinatii ale acestora.

Cand pestii sunt activi, culorile aprinse sunt foarte bune,  iar atunci cand acestia sunt apatici, ataca slab si-au facut treaba bine, voblerele ce au culori cat mai apropiate de natural.


Alegerea voblerelor pentru trusa de pescuit este cu adevarat provocatoare.  Pe langa sfaturile de mai sus iti recomand sa dai frau liber si intuitiei atunci cand alegi. De multe ori o poate face mai bine decat orice teorie pe acest subiect.


Sper ca acest articol sa faca un pic de lumina si sa te ajute sa alegi mai usor voblerele cu care vei pescui pe viitor.

Daca ai completari te rog sa le impartasesti cu noi in campurile pentru comentarii de sub articol.