Salutare prieteni pescari.

Cu mare bucurie vreau sa va anunț ca începând de astăzi pe blogul prinde-peste.ro, puteți găsi articole foarte interesante și utile scrise de Radu Volintir.

Pasiunea și experinta lui în pescuitul sportiv atât în țara cât și în Statele Unite Ale Americii cu siguranța vor aduce un plus în pasiunea noastră comuna și anume pescuitul recreativ și sportiv.

Așadar va las în continuare sa citiți primul articol oferit pentru prinde-peste.ro și anume pescuitul la stiuca cu Jerkbaits.


"Salut prieteni pescari.

Pentru ca vine sezonul rece si pestii rapitori incep sa se hraneasca mai bine, o sa scriu un mic articol despre jerkbaits ,care ptr mine personal au dat cele mai bune rezultate pe vreme rece.

In primul rând, o sa incep cu culorile care le aleg in functie de urmatoarele condiții:

1. Atunci cand e soare afara si apa este destul de limpede îmi place sa folosesc culori cu flash, prefer un argintiu holografic cu spatele negru si burta alba si caut mereu sa aiba un punct negru la mijloc care ptr mine este ca un "indicator" .

2. Daca apa este mai tulbure si este tot soare, prefer o culoare tot flash dar aurie.

3. In cazul in care am apa limpede dar este inorat afara imi plac culorile tip "ghost", adica transparente cu ceva accente pe ele tip dungi de bibanei, puncte,etc. In schimb prefer spatele negru si pe burta putin alb.

4. Cand apa este mai tulbure prefere culori solide si mate, gen alb perlat, galben, firetiger, negru si uneori chiar culoarea racului rosu cu dungi negre.


Cum imi place mie sa pescuiesc la jerkbait.

In primul rand caut sa identific apele un pic mai adanci si sa fie un pic mai mare adancimea decat cea la care o sa evolueze jerkbaitul meu.

Daca am lansat si simt ca lovesc substratul schimb locul si caut apa mai adanca sau daca stiu ca este un loc foartet bun schimb naluca cu una care sa aibe o evolutie la adancime mai mica.

Jerkbaitul nu este conceput pentru o recuperare liniara, el este conceput sa imite un peste care pe timp rece este lipsit de putere si inoata eratic, asa ca eu cand pescuiesc cu jerkbait imi place sa lansez si sa incep cu 2-3 "smucituri" (jerkuri) din varful lansetei si sa fac o pauza de minim 5-10 secunde, dupa care iar 2-3 smucituri.

Un jerkbait corect, pe pauze trebuie sa ramana suspendat cu capul inclinat putin in jos. Cu cat apa este mai rece, imi place sa jerkuiesc mai tare si sa fac pauzele mai lungi si dese, deoarece în aceste conditii pestii sunt mai lenti si cauta o prada cat mai ușoară, fara sa consume prea multa energie.

Atunci cand aruncam un jerkbait si il jerkuim de 2 ori si stiuca o sa il vada de la o distanta mai mare nu o sa vin foarte repede, dar dupa 2 jerkuri (smucituri) si o pauza mai mare, stiuca o sa vada un oblete, platica, alevin, etc. care incearca sa fuga sau sa inoate dar este lipsit de energie si va fi asociat cu o prada usoara.

Pozitia corecta a lansetei cand pescuim cu jerkbait este cu varful inclinat spre apa iar dupa smuciturile facute sa incercam sa nu miscam naluca deloc. Pentru ca o sa ramana fir "moale", cand recuperam sa nu o facem pana sta firul intins la maxim, astfel evitam sa miscam naluca din pozitia ei."


Sper ca acest prim articol oferit de Radu Volintir sa va fie pe plac și util în același timp. Pentru mine cu siguranța este.

Pana data viitoare, fire intinse și capturi frumoase în fotografii.